Gasledning...Måste läsas...

Sverige nästa!


Energitransitlandet Georgien har nyligen upplevt Rysslands bryska målmedvetenhet när det gäller att ta kontroll över energitillförseln till Europa. Även länder som Ukraina, Polen och de baltiska staterna är väl medvetna om den forne supermaktens återvunna självförtroende, inte minst som energileverantör. De signaler som Ryssland har gett om att den planerade gasledningen i Östersjön är att betrakta som militärstrategisk infrastruktur, som ska försvaras av en moderniserad rysk Östersjöflotta, får sin förklaring av den aggressiva energipolitik som landet nu för.

Istället för en bibehållen eller ökad militär närvaro, har vi från svensk sida genomfört en total nedrustning av Gotland, den i särklass mest militärstrategiska ön i hela Östersjön. Rysslands uttalade mål att upprusta Östersjöområdet har mötts av ett Sverige som har gått i en helt annan riktning, en händelseutveckling som ser ut som en tanke. Nedrustningen kan i alla fall komma att betraktas som ett stort indirekt välkommen till hela gasledningsprojektet. Dessutom har ledande politiker och statsmän i länderna kring Östersjön blivit välbetalade konsulter åt det rysk-tyska gasprojektet.

När Europaparlamentet strax före sommaren krävde att arbetena på gasledningen inte påbörjas förrän konsekvenserna för miljön har utretts ordentligt, trodde kanske någon att planerna på gasledningen skulle avbrytas. Men det visade sig att detta utspel inte påverkade tidsschemat för gasledningsföretaget Nord Stream, med ryska Gazprom som majoritetsägare, överhuvudtaget. Nord Stream konstaterade i stället att projektplanen för gasledningen ligger fast och att gas skall levereras genom ledningen redan år 2011. Strax efteråt transporterades planenligt de redan inköpta rören för gasledningen till Kotka hamn i Finland, där flera kilometer ryska pipelines nu ligger och väntar på byggstart. I det här numret visar vi bilder på dessa rör som kan få stor säkerhetspolitisk betydelse för Sverige.

Sverige har hittills visat sin motvilja mot gasledningen med hjälp av byråkrati och pappersexercis. Länsrätten, naturvårdsverket, remissyttranden och miljöprövningar har lagt hinder i vägen för de officiella förfrågningar som kommit från Nord Stream. Att byråkratisk motvilja och långbänkar i form av statliga utredningar kan vara kraftfulla åtgärder gentemot medborgare och enskilda individer kan nog många svenskar inse och erkänna. Frågan är om de utgör tillräckligt effektiva vapen för att bemöta en moderniserad rysk Östersjöflotta.


(från varldenidag.se) ytterligare artiklar finns i Världen idags papperstidning

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0